10 Kasım 2014 Pazartesi

10 Adımda Kış Günü Zayıflamanın Formülü


Sürekli açım. Kurt var içimde resmen. Bir değil, bir sürü; kurt sürüsü!
O kadar acıkıyorum ki, yemezsem, şekerim düşüyor, elim ayağım titriyor, bayılacak gibi oluyorum. Başıma ağrılar giriyor. Hipoglisemi yeniden hortladı sanki.
Sağlıklı beslenmeye vereyim bolca kendimi diyorum ama gözüm karbonhidrattan başka bir şey görmüyor ki. Bir kazan dolusu Spaghetti yapasım ve sosu üzerine dökerken kendimi de içine bırakasım var. Hayır, yapmadım değil; hem de gece gece!





Kurtlar makarna mı seviyor? Anlamadım ki?!!!!!




Olağanüstü çabalarla tüm bu yeme ataklarına dayandım ve o gün mide gurultuları içinde bitap düştüm, bayıldım, uyudum kaldım diyelim. Yine olmuyor ve kilo gittikçe artıyooooooorrrrrrr...


İMDAAAAAAATTTTTTTT!!!







Tamam! Sakin! Derin nefes! Ommmmmm...

Kış çok erken geldi bu sene! Ya da bana öyle geldi. Soğuk!
Saatler kış uygulamasına da döndü! İşten çıkışta gün ışığı hikaye oldu artık. Geçen hafta, hava gündüzleri de kapkaraydı zaten. E, göz güneşi görmeyince fırladı bizim melatonin. Kurt gibi aç olmanın sebebi bu yüzden!

Düşük seviyede güneş ışığıyla oluşan "kış hüznü", "D Vitamini Devrimi" kitabının yazarı Dr. Soram Khasla anlatımıyla, depresyona, kaygı, hipotiroidizm, hipoglisemi, monomükleoz, viral enfeksiyonlar gibi hastalıklara ve aşırı yeme bozukluğuna sebep oluyor.

Bir de yağmurdur, çamurdur, soğuktur eklenince, yani yazın bize verdiği o sere serpe olamama durum hali ile, serotonin tamamen diplerde. Çılgın karbonhidrat ataklarının hepsinin sebebi bundan.

D Vitamin'i eksikliği dolayısıyla doruklarda. Aynı sağlıklı beslenmene de devam etsen, yağların bedene tutunup kalma ve çoğalma sebebi bu "D"'sizlikten.

Bir de üzerine kış uyuşukluğu da eklenince...

De, "Adım atmaya halim yok", yemek yemeye halin var yani!!!




Bu gidişata dur demenin zamanı çoktan geldi!



1. Uyku:
Kış günü insanoğlunun daha fazla uykuya ihtiyacı falan yoktur, bu doğrudur. Amma ve lakin, 23:00 öncesi uykuya dalmış olmak ve o 8 saatlik günlük uykuyu almak, her şeyler ile baş etmek için daha da elzem şimdi. "Çıtır Oluyorum" rutini gerçekten işe yarıyor. Bir de uyku günlüğü tutmaya başladım, Sleep Cycle App ile. Ve alarmı, tam da uykunun hafif olduğu saniyelerde çalıyor, kolayca uyanıyorsun.


2. Sabah Güneşi:
Uyanır uyanmaz, çıkar kafayı camdan balkondan dışarı. Beyne "uyandım ben, durdur şu melatonini" demenin en şahane yolu, göze ve tene gün ışığının değmesi. Güneş ışınıyla direk temas kurmak gerekiyor, arada saydam cam bile işi bozuyor. Da, kış günü, hem de sabah sabah bul bulabilirsen o yaşam kaynağı, güneşi. Sahtesi ile beyni kandırmacalara girişmek lazım gelir. Güçlü gün ışığı ampulleri bu işe yardımcı olur.
Limonlu suyu mutlaka içmeli; beyni de bedeni de şahanesiyle uyandırır. Kafeinden bile daha etkilidir. Soğuk kış günlerinde ılık hatta biraz daha sıcak suya taze limon sıkmak, beden ısısını da normale yükseltir. 
Üzerine bir de "İncelten" cinsten Sabah Yogası ile oksijeni tüm bedene aldık mı, güneş tüm hücrelere ulaşır, bedene güneş doğar böylece.

3. D Vitamini:
Güneş ışığı olmayınca, D Vitamini de yok anlamına geliyor. Araştırdıkça öğrendim ki, "Kış günü Zayıflamanın Yolu" yazımda sıraladığım D Vitamini zengini yiyecekler, günlük ihtiyacımızı almaya yetmezmiş. "Günde 200 yumurta yiyemeyeceğimize göre, sadece besinlerle D Vitamini ihtiyacını karşılamamız imkansız." der Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ve ekler "Tatil boyunca 20 gün güneşlendiniz diyelim, toplam 100,000 ünite D Vitamini rezervi ile eve dönüyorsunuz. Günde 5,000 üniteden ayda ortalama 150,000 üniteye ihtiyacınız olduğuna göre, bu stok çok kısa sürede tükenecektir." Yani kış günü D Vitamini desteği almak şart demek ki.

 


4. Balık Yağı:
Sadece "Mutluluğun förmülü" için değil D Vitamininin çözünmesi için de mutlaka Balık Yağından destek almak lazım gelir.

5. Sıcak Tut Kendini:
Soğuk kış şartları gerçekten insanı rahatsız edecek kadar moral bozabiliyor. Dışarı çıkasın gelmiyor, hareket bile edesin olmuyor.
Öncelikle sıcak tutacak giyecekleri tercih etmek iyi bir çözüm. Marks&Spencer'dan aldığım Thermal atlet ve çoraplar şahane işe yarıyor. Nike Dry-FIT Wool serisi de soğuk günlerde yürüyüşler için süper.
Acı pul biber, taze zencefil, tarçın, badem ve ceviz gibi bedeni içten ısıtan yiyeceklerden de yararlanmalı.
Kış deyince çorba en başta gelir elbette. De, unu ve pirinci katmasalar keşke. Zira, bu zehirli karbonhidratlar, beden ısısını da düşürür ve morali de bozarmış ya!


 

 
6. Su:
Kışın en eksik kalan şey de bu. İçmiyoruz. Üşüyeceğini düşündüğünden belki ya da susamadığından. Ama, "susamak" denen ihtiyacı artık biz insanoğlu algılamıyoruz ki! Zorlamak ve zorlamak lazım gelir su içmeyi. Üşüyorsan da ılık iç, içini de ısıtır. Yok illa, kış psikolojisinden dolayı çay kahveye dadanıyorsan da Alkali damlası kullan yani. Tarçın çubuğu, limon da yakışır hani. Sıcak suya taze zencefil ve limon da güzel olur sanki!

7. Serotonin:
Sadece mutluluk değil, canlılık, zindelik ve enerji veren, serotonine ihtiyaç var. Serotonin yükselten yiyecekleri sıraladığım ""İmdat PMS"'ye Son!" yazıma, akşam işten çıkmadan serotonin yüksek protein öğünü de eklemek çok önemli.

8. Aktif Ol:
Akşamları yürüyüşler tamamen kaldı. Karanlıkta insanın yürüyüş yapası gelmiyor. Bir tedirginlik oluyor illa. Yağmr çamur da eklenince öğle yemeğinden sonraki mini yürüyüşler de kalıyor, gün içinde atılan adım sayısı 2,000'i aşmıyor. Bahanemiz çok yani. Gazelle Freestyle'ın var şeker, çıkar kur salona; hatta tam ortasına. Ayrıca, çat kapı gelen misafirin de olsa, ne olacak yani. Çay kahve çekirdek yerine, birlikte güzelce yürünür işte. Olmuşken tam olsun; yoga matını da sereyim şöyle Gazelle'in yanına. Buyurunuz size özel Gym Merkezi.
Hem sen artık gün içinde aktifleşsen fena olmayacak. Dış fırçalarken toto hareketleri, trafikte kol çalışmaları, merdivenlerin hepsi senin, ofis sandalyesi bir karın kası yapma yeri. İşte şu!

9. Hedef Belirle:
Anlaşıldı, Sahilde Yapılacak Harekeler hiç bir işe yaramıyor kış günü. E malum yaz çok uzak. Şimdilik!!! Hem bir de buz gibidir şimdi deniz. Brrrrrrrr...
Bu kış, diyorum, bir deri pantolon yakışır hani. Di mi?



Şu tür fotoğraflar da çekeriz yani:
 


Yılbaşına da kalmış 50 gün ki. De haydi! ;-)


10. Takipte Kal:
Hedefin tamam. Yapılacaklar belirlendi. Kendini takibe almazsan, gün be gün, unutur gidersin hepsini. Haftalık takvimler ve tablolar üzerinde gelişimini takip etmek, kendine "afferin"'ler vermek odaklanmanın en büyük yardımcısı. Başarı da, o odaklanmanın neticesi.


 

2015'e girerim, ışıltılar içinde, deri deri! :-)






25 yorum:

  1. işte bu...gerekli olan motivasyon yazısı... buna çok ihtiyacım vardı bikini...beni kendime ancak sen getirebilirsin...süpersin...;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birlikte kendimize geleceğiz şeker.. ;-)))))))))
      Muuuccckkkkksss..

      Sil
  2. Aynen ben de tarif ettigin moddayim bikini. Bu soguklarve saatlerin alinmasi mahvetti. Kolumu kipirdatmaya halim yok, bi heves gelip tekrar baslamak lazin

    YanıtlaSil
  3. Merhaba benim adim yeliz universite ogrencisiyim ve dediginiz gibi ne spor yapabiliyorum bu havada ne de sinavlarim dolayisiyla diyete girisebiliyorum yok mudur bunun bir cozumu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Yelizciğim,
      İşte tam da budur çözümü.. ;-)))))
      Çok sevgiler..

      Sil
  4. Sevgili bikini ;) Benim sorunum biraz karmaşık saniyorum çeşitli alerjilerim var ve 5 kilo vermem gerekiyor ama veremiyorum çünkü sürekli açım
    alerjilerim; buğday süt ve süt ürünleri, muz, kivi, turuncgiller, pirinç, yağ herturlusu, kuruyemiş egzersiz maya
    diyetisyen gittim günlük kalori alımını tamamlamak için sürekli reçel bal verdi ama vücut yağ oranim % 6 düştü ve cok hizli kilo aldım inanılmaz sağlıklı besleniyor ama malesef doymuyorum ;) yani gece acikiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Gözdeciğim,
      Alerjide buğday, süt ve maya pek yaygın zaten şeker. Uzak durmak zaten şahane, hiç dert etme. Bir ara bir yoğurdu dene yalnız. Probiyotik katkılı olan.
      Pirinç de pek zararlı malum.
      Yağ alerjisi ilk defa duyuyorum. Zeytinyağsız ve balık yağsız sağlık olmaz. Bu alerjiyi nasıl tespit ettin aşkım, çok merak ettim. Bana bilgi verirsen çok sevinirim.
      Egzersize olan alerjin, istememekten mi acaba? Zaten abartmanın karşısındayım. Günlük aktif olmak en önemli hedef.
      Ve son olarak da, şaşkınlık içerisindeyim. "Günlük kalori tamamlamak için reçel ve bal" cümlesini resmen algılayamadım bile. İkisi de zehirleyen cinsten.
      Sen en iyisi aşkım, "İNCECİK olmanın 11 ALTIN kuralı!" yazımı link detaylarıyla mutlaka oku.
      http://bikiniprojesi.blogspot.com.tr/2014/05/incecik-olmann-11-altin-kural.html
      Çok öpüyorum seni..

      Sil
    2. Çeşitli testler ve deneme yanılma yoluyla anladik bir kısım alerjilerim. Mesela 15 dk fazla yürüyün ce kasiniyorum ve kabarma lar başlıyor Karnım şişiyor ;) aslında sadece yeşillik ile besleniyor um ama onlarda kısıtlı tabi probiyotik yoğurt yediğim zaman daha kötü oldu alerjim şu an sizin d vitamini balık yağını deniyorum baya ise yaradı gece krizlerim bitti nerdeysesasalatalık da kurtaricim tabi ;)

      Sil
    3. Egzersiz alerjim tembellikten değil kesinlikle çünkü zaten her gün minumun 7 km yürüyen biriyim kopegim varda :) alerji olayından sonra sadece dinlenerek yapıyorum 15 dk yürü 5 dk dinlen şeklinde

      Sil
    4. Canııımmmmmm Gözdeciğim,
      Ayyy ben şaka yapmıştım, ben hep "Alerjim var egzersize" derim de kendim. Öyle sandım.
      Ya kıyamam ama aşkım... Ne yapsak ne etsek bilemedim.
      Bu alerjiler pek garip şeyler gerçekten de. Benim 20'li yaşlarda, o güne kadar hiç olmayan antibiyotik alerjim çıktı. Yüzüm gözüm hatta dilim öyle bir şişti ki, boğulup, diğer tarafı boyluyordum. Sonrasında geçti gibi. Ama hala ara sıra şişmeye başlayacağımı anlatan, o kaşıntılar tutar beni. Nedeni niçini hala belli değil.
      Gözüm kulağım açık olsun benim. Oldu ya, egzersiz alerjin ve diğerleri ile ilgili bir şey öğrenirsem, ilk iş hemen sana haber edeyim.
      Çok çok çokkkkk öpüyorum seniii... <3 <3 <3

      Sil
  5. Ben de basladimmmm:)

    Yanliz olmadigimi bilmek harika:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlız olmadığımı bilmek harika gerçekten de Betülcüğüm.. ;-)))))))

      Sil
  6. Ahh bikinicim seni böyle sinsi sinsi takip eden bir şişko kisiyim bende senin yazilarindan enerji alip saglikli beslenmeye calisirken geçtiğimiz günlerde doktora gitme ihtiyacı duydum bide ne ögreniyim polikistik over mi dersin metabolik sendrom mu yoksa insülin direnci mi herbisey varmis bende o kadar çöktümki koyverdim gitti sanirim zaten yarim yamalak bile yapamadgim saglikli beslenme işinide biraktim sanada bunlari niye anlattim hic bilmiyorum su an neyse opuyorum seni saglikli kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cannnııııımmmmmm Aşkımmmmm.. Tam da bunlar sebebiyle, inadına sağlıklı beslenmeye adamak lazım kendimizi... Hepsi düzelecek görseceksin. ;-)))))))
      Çok çok çoookkkkk öpüyorummm seniiii.. Mucccckkkssss..

      Sil
  7. Bikiniciim, yoksa bikini abla mı demeliyim bilemedim :D ben sana teşekkür etmek için bu yorumu yazıyorum, sen tam bir meleksin, o kadar sürede edindiğin tercübeleri karşılık beklemeden bizlere sunman çok fedakarca bişey sana çoook teşekkür ederim ((: taktım kulaklığımı koltuğa yayıldım postlarına bakıyorum ve hepsi harikalar, kışın verdiği yorgunluk ve sınav haftasının o bıktırmışlığının üzerine motivasyonum oluyorsun (: ben 15 yaşındayım ve sağlıklı bir yaşam biçimi oluşturmak için uğraşıyorum ki ileride de böyle devam edebileyim, bunda da senin etkin büyük olacak :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canıııımmmmmmmm Biriciğim..
      Nasıl duygulandım anlatamam.. İçim coştu.. <3 <3 <3 <3 <3 <3
      "Sağlıklı bir yaşam biçimi oluşturmak için..."'den başka ben ne isterim.
      Çooooooooookkkk teşekkür ederiimmmmmm... :-********************

      Sil
  8. Valla sevgili Bikinicim; maalesef bir sorunum var :( haftada 2 kez spora gidiyorum. yaklaşık 1.5 aydır bu yolda ilerliyorum ama, fakat, lakin!!!! gram kilo vermedim üstüne üstlük 1.5 kg aldım. Dersen ki, kızım anormalsin sen! yok valla değilim tek sorunum masa başında çalışıyorum ve üstelik regli olmak üzereyim ve acilen hamile kalmak istiyorum. çıkar n2olur beni şu buhrandan yapılacakları de! yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkımcım, hemen hemen yukarıdaki 10 adımı uygulamaya başla. Bu arada mavi ile gördüğün yazıların üzerine tıklayıp detaylara da in. Göreceksin mucizeler gerçekleşecek.. ;-))))
      Mucccckkksssss...

      Sil
  9. Bikinim bayildm ben instagramdaki elfinwhatis_love im simdiden muptelan oldum.en iyi blog yazari odulu gtsin sana 😍😍😍😊😊😊💓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin aşkııııımmmmmmmmm... <3 <3 <3 <3 <3 <3

      Sil
  10. Sevgili Bikini seni her zaman takip etim yaptıklarını yapmaya çalıştım ama hipoglisemi hastalığım nedeniyle aldığım kiloları veremedim hastanenin asık suratlı diyetisyeninin verdiği listeyi yapamadım tatlı ataklarımı durduramıyorum doktordan ilaç istedim yaşım 25 diye vermiyorlar ama ben çok kilo aldım şu an 65 kiloyum boyumda kısa 1.53 top gibiyim kollarım sarktı alt bacağım milletin üst bacağı kadar belim çok kötü kalçamla birleşti mayısta evleniyorum napıcam bilmiyorum bunalımdayım öyle çeyiz falan almaktanda çok harçlığım kalmıyor bende ucuz ama şekerli şeylere yöneliyorum lütfen bana yardım et bikiniciğim senden başkası beni toparlayamaz :( teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşkımmm.. Hipoglisemi için hemen, ilk ve en önemli iş için, pembe GI'lara veriyorsun kendini.. Bolca ve istediğin kadar: http://bikiniprojesi.blogspot.com.tr/2013/09/su-karbonhidrat-meselesi.html
      Meyveyi aç karnına ve tek başına ye gülüm.. 1 saat sonrasında başka pembe GI'lar yiyebilirsin.. Öğleden sonra da sakın...
      Bolca da balık yağı, zeytin, zeytinyağı..
      Sağlıklı proteinleri unutma: http://bikiniprojesi.blogspot.com.tr/2014/01/metabolizmay-yag-yakan-bir-buddyye.html
      Akşam yemeği en geç 19:00..
      Bolca daaaaaa Sassy Su... http://bikiniprojesi.blogspot.com.tr/2013/04/ince-bir-bel-icin-sassy-su.html
      Hiç merak etme.. Mayıs'ın en güzel gelini sen olacaksınnnnnn...
      Kocaman öpüyorum seniii Ayşemmmm.. <3 <3 <3

      Sil
  11. Selam Bikiniciğim ^^ ben Özlem
    Uzun zamandır takipteyim instagramdan burdan dört koldan :)
    Sormak istediğim şu ki; kış geliyor ve besin takviyeleri konusunda biraz kararsızım. Yaşım 25 bir multivitamin kullanıyorum ve ayrıca omega 3 ve CoQ10 birleşimi bir vitamin kullanıyorum ama gnc değil. Ayrıca yeni aldığım deneyeceğim saç tırnak ve cilt için bir vitaminim var solgarın onunla ilgili pek bir fikrim yok, kısa süreli deneyeceğim. Sence multivitamine ek olarak bir d vitamini kullanmalı mıyım kış için? Toparlanma hazırlığındayım umarım fazla olan 5 kilomu verme ve hafifleme hedefindeyim bu arada güzel bir sağlık programı uygulama niyetindeyim kendimce. Besin desteklerinle ilgili bana destek olabilirsen çok sevinirim. Ah aklıma gelmişken chia tohumu ve kinoa hakkında ne düşünüyorsun? Olursa güzel olur diyorsan bir öğünüme ekleme planındayım. Şimdiden çok teşekkürler. Motivasyonuna sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Özlemciğim,
      Yukarıda saydığım maddelerin içinde yer alan diğer yazılarıma linkleri tıklayıp, mutlaka oku derim. Sonrasında da sağ yan kolonda etiketler arasından "Besin Destekleri"'i tıklayıp, tüm sıralanan yazılarıma da bir göz at mutlaka. ;-)
      Bu arada, aklına takılan ne varsa, yine sağ kolonda, "Bu blogda ara"'dan da ulaşabilirsin. Bir "kinoa"'yı aramakta fayda var, mesela.
      Kocaman öpüyorummm seniiiiiiiiii... <3

      Sil

Oleyyyyyy..
En sevdiğim şey yorum almak! Zira, bunlarla besleniyorum! ;-)
Muckkksssss..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...