12 Ocak 2014 Pazar

Biraz NEFES alalım!

Bu su, nelere kadir?! İçim açıldı vallahi. Yavaş yavaş, artık tüm hücreler suya doydukça, cilt de kendini yenilemeye koyuldu! "Seni çok iyi gördüm"'lere, bir de "Kızım sen botox mu yaptırdın?"lar eklendi! ;-)

Zihnim kendine geldi. "Amanın suyumu içeyim" alıştırmaları, ana da şahanesinden taşıyor insanı. Farkındalık dediğin başlamıştır yani.

Bu arada, onca yıl ettiğim "Senin Beynin Sulanmış!" türü söylemlerim hep boşa gitmiş, ha ha. Meğer su çoğaldıkça, zeka aydınlanıyormuş ya!

Neyse.. Şimdi, şu şuan yaşamaları, felsefe dilindeki farkındalık durum hali, Bikinice, "Ahanda ben bu an'da ne yapıyorum?"'ları en süperinden sağlıklı bir alışkanlığa dönüştürme vakti.

Rutinlerin otomatikleşmesi pek doğal. Da, bu, günümüz, deli koşuşturmalı, motoru takıp çılgınca bir şeyleri yetiştirme zamanında, robotlaşamaya döndü. Anların keyfini süremediğimiz günlerdeyiz. Boşuna değil, tüm Google aramalarında "mindfullness"'ın zirvelere çıkması. Şöyle 2 dakika durdurabilsek zihnimizi.. Yok anam.. Geçtim iş planlarını, gündelik hayatımızın planlarını düşünmekten bile anı hep kaçırır olduk! "Akşama ne yemek yapıcam?", "Yarın ne giyeceğim?", "Trafik çıkışta nasıl olacak?", "Ayy daha markete uğrayacağım!"..


Biraz NEFES alalım yahu!




Evet işte, tam da bu! Bu kadar basit! Nefesine odaklandın mı, yaşadığının farkındasın demek!


Üstüne üstlük, doğru ve derin nefes almanın sağlığa katkıları, pek muhteşem şahane:

  1. Nefes, vücudu toksinlerden arındırır. Metabolizmanın doğal çalışmasından atıklar oluşur. Nefesin ana görevi bizi bu toksinlerden temizlemektir. Bu atıklardan arınmazsak, asitlenir ve paslanırız. Oto-toksik-asyon yani Asitlenme nelere sebep oluyordu? Şuradan iyicene bir hatırlamakta fayda var. 
  2. Nefes, gerginliğe şifa olur ve rahatlatır. 7/24 Kronik Stres altındayız artık. Bu meletin bize ettiklerini şuradan bir daha bir okuyayım.
  3. Nefes, düşünceleri berraklaştırır ve depresyona ilaçtır. Derin nefes tüm bedeni rahatlattığı gibi, oksijen sinirleri de gevşetir. Korkular, kötü düşünceler, hatta depresyon dahi uçup gider.
  4. Nefes, ağrılara bile iyi gelir. Bir yerin ağrıdığında, nefesini tutarsın. Oysa derin nefesler almaya devam etsen, o ağrılara da şifayı getirirsin.
  5. Nefes, iç organlara masaj yapar. Yaşamsal organlarımızın sirkülasyonunu arttırır.
  6. Nefes, kanın kalitesini arttırır.
  7. Nefes, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kandaki oksijenle besinler yerli yerine taşınır.
  8. Nefes, ciğerlerimize şifadır.
  9. Nefes, kalbimizi güçlendirir.
  10. Nefes, sinir sisteminin mükemmel çalışmasını sağlar. Zihin ve beden bütünleşir.
  11. Nefes, kasları güçlendirir. Tüm hücrelerin oksijene doyması ile olur. Bir de, doğru ve derin nefes alıp vermeler, karın kaslarını da muhteşem çalıştırır.
  12. Nefes, duruşumuzu düzeltir. Ve dik bir duruş, insanı anında zayıf gösterir.
  13. Nefes, midenin sindirme yeteneğini arttırır.
  14. Nefes ile zayıflanır. Oksijen fazla yağların yakılmasını hızlandırır.
  15. Nefes, Enerjidir! Gençleştirir! Yaşamı Uzatır!






Gelelim günde 2 kere yapacak olduğum 5 dakikalık nefes egzersizine:

Nefes almak, önce tüm nefesi boşaltmak ile başlar. Sonra:
  1. Burundan aldığın nefesi, önce karın ve bel bölgene, sonra göğsüne doldur. Bunu 5'e kadar sayarak yap.
  2. Tut ve 3'e kadar say. Vücudundaki her bir hücrenin altın rengindeki, şifa ve denge dolu Güneş ışığı enerjisi ile dolduğunu gör.
  3. Tüm nefesi ağzından 5'e kadar sayarak bırak. Karın kaslarını sırtına kadar ittir. Tüm toksinler yok olup gitsin.
Bunu yemeklerden önce yapmak süper olur doğusu.. Gelsin tadına doyulası anlı öğünler..
Öğle yemeğinden hemen önce ve de akşam eve gelince.. ;-)))



Elbette bu haftanın İncelten Yoga'sı bu farkındalığa yardımcı olacak: Anda olmak! Dengene odaklanmak!

Dengeyi korumak için bir sandalyeden yardım alınabilir. Aynı rutin diğer taraf için tekrarlanıp, 2 kez daha yapılır. Toplamda her bir tarafta 3 tekrarla tamamlanır.






Haftanın özet tablosu:







Kalalım an'larımızda! ;-)


    




16 yorum:

  1. Gecen hafta is yerimde hersey cok kotuydu cok zor bi hafta yasadim sporlarimi yapamadim beslenmem kacamak larla dolu oldu sadece suyumu ictim . Hatta bugun zihnimin yorgunlugundan bugun ise gidemedim kendimi bugun toparlayip eskisi gibi baslayim hayata diye dusunerek kalktim yaaktandan . Kilo aldiysamda benim sucum yok hayat dedim :) ama pes etmiycem devam edicem dedim tartiya ciktim 55.5 kiloyu gorunce soka girdim 57 kilo idim cunku tabi bu bana okadar iyi geldiki :)))))) cok mutlu oldum bugunun supriziydi :) tskler verdigin tum motivasyon icin sevgiler asli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Budur be ASLIMMMMMMMMMMMMM... <3 <3 <3
      Çok teşekkür ederim haber ettiğin için.. Oh be.. Ah bu verdiğin sevinç şahane bir şey.. <3 <3 <3
      İş yoğunluğu, stresi feci.. Bugün ben de deli çılgın yoğun bir gün yaşadım.. Bir ara kendimi toparlayıp Nefes aldım.. Sonra bir kaç ara daha.. Müthiş iyi geldi.. ;-)))
      Suyu sakın unutma.. Devam..
      :-*****************

      Sil
  2. Bir yandan Ipade bakip bir yandanda hareketi yapim derken bir kac kere iyice sallandim ama sonrasinda ve tekrarlarda iyi oldu. Zaten bir noktaya bakip yapinca oluyor.En sevdiklerimden biride "dancer". Spor sonrasi esnemelerde cogunlukla yapardim.Burda da görünce en basarili oldugum hareket oldu.:)))

    Gecen haftaki yogaya ek olarak yapiyorum.Kendimi cok iyi hissettiriyor,daha ne olsun bu kis gününde.Disarda soguk,sulu kar yagisli bir hava.Birrrr!
    Disarda hava ne olursa olsun,sizin yoganiz bol olsun !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha ne olsun Şulecimmm.. Daha ne olsssuuunnn??? Sana, helal olsunnnnnn.. ;-)))))))
      Muckkkkkkkkkkkkkkssssss...

      Sil
    2. Asil sana helal olsun!
      Bu yasta yogaya baslattin ya beni. :)

      Bikinicigim sana haber vermeden olmaz; Terazi sayesinde ortak bir blog kuruldu,icinde tanidigin isimler var bloglardan.

      "Cafemblog.blogspot.com "

      .Daha cok yeni ,iclerindeki acemilerden biride benim.
      Ara ara isteyen istedigi konuda yazacak.Saglik,diyet,hayattan,spor,vs...
      Birgün Cafemizede bekleriz :)
      Programa aynen devam. Öptüm.

      Sil
    3. Aaaaaaaaaaaaaa... Süpermişşşşşşşşşş...
      Oley be.. Ama ben sana yaz demiyor muydum!!!!!!!!!
      Hoooooopppp koptum, Cafemiz'e gittim bile... ;-)))))

      Sil
  3. Merhabaaaa
    Yasasin gecte olsa ihtiyacim olan motivasyonu buldum,bloguna bayildim!!!
    kilo vermek uzun zamandir bir kabus olmustu ,nasil oldugunu anlayamadan bir baktim 1 senede 20 kilo almisim..tam vazgecmis ,ne yapalim bende boyle tombik kalicam demekki derken imdadima yetistin,
    ellerine saglik...
    sassy suyumu hazirladim,heyecanla yarini bekliyorum..
    su an en buyuk sorunum aksam yemegi ile egzersiz saatini ayarlamak..Ama kararliyim,hic bir bahane bulmayacagim bu kez..
    cooook tesekkurler,sevgiler Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım Zeynepçimmmmm... Hiç merak etme, herşeyler en şahanesinden hallolacak.. Sassy çok yardımcı olacak sana.. Hepyeni, sağlık ve inceliklerle dolu bir hayata adım atıyorsun.. Ve hoşgeldinnnn..
      Bol su ve nefese odaklan.. Akşam yemeğine de geleceğiz.. Kendine zaman tanımak en önemlisi..
      Aklına takılan herşeyi, ne zaman istersen sor.. Becerebildiğimce cevaplarım..
      Kocaman öpüyorum seni.. Muckssssssss..

      Sil
  4. Merhab bikini :) ben Tuğçe mailde atmıştım ama yoğunlukdan cevaplıyamadın sanırım :( , sana sormak istediğim bir konu var , senin izinde gitmeye karar verdim bloğunda bütün yazıları okudum.Ve sen resmen benim idolüm oldun !! , ki çoğu kişinin idolüsündür eminim :) uzatmadan soruma geçiyim , sen bu programında gnc haplar kullanıyorsun bunlar bu kadr kilo verip incelemende yüZde kaç etkili oldu? Benim bu gnclerden hepsini almaya imkanım yok belki l cartinin olanı alabilirim yağ yakıcı olduğu için , eğer yüksek etkisi var dersen onu alıcam. Değilse spor salonuna mı gitsem bi aylık fitness da aynı ücrete geliyor gnc ile tabi yogada yapıcam yanında senin tavsiyene göre gnc sipariş edicem şimdiden çok teşekkür ederim😍
    Not ; boy 1.71 kilo 66 bel:73 basen:102

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CANIMCIMMMMMMMMM... İyi ki buraya yazdın.. Çok teşekkür ederim.. :-))))))
      O kadar çok mailim var ki.. Reklamlar, başka şeyler derken, asıl cevaplamak istediğim mailleri bulayım derken kayboluyorum içinde.. :-(
      Şimdi, hemen cevaplayayım.. GNC'leri falan dert etme.. İllaki kullanman gerekmiyor. L-Carnitine, sadece spor öncesi tavsiye ederim.
      Derim ki, en güzeli o fitness salonuna yazıl.. Bir ay bir dene.. ;-)))) Ne dersin?
      Aman, yürüyüşleri de unutma..
      Kocaman öptümmmm Tuğçecimmmmm.. <3 <3 <3

      Sil
    2. harikasınnnn .... <3 <3<3 o zman yarın bütün eksikler tamamlanıp başlanıcak ve incelinicek :D bir sorum daha var ama :) öğle öğünü kral yemek değil mi sen hep öğlen yemeklerini düzgünce yiyorsun , ben üniversitede okuyorum ve öğlenleri okulda oluyorum yemek yemem için tek yer ise kantin :( ordada tost hamburger dürüm bisküvi çeşitleri var okulda ortak yemekhane var ama oranında yağları çok kötü ver böyle salata yoğurt vs olmuyor haftda 2 belki 3 sence ne yapmalıyım öğlen düzgün yemediğim için senin yediğin tarz yemekleri akşam 6 7 gibi yemem gerekecek o zmanda hiç bir anlamı kalmayacak :(

      Sil
    3. Dur bakalım.. Çare düşünelim hemen.. Hani ben işe yoğurt götürüyorum ya, belki sen de okula götürme şansın olur mu? Tam buğday ekmeğine, böyle bol marullu, maydanozlu, yumurtalı sandviç yapıp götürme şansın olur belki.. ;-)
      Hem sana birşey söyliiim mi? Sen yeter ki 6-7 arasında benim o akşam yemeğimden ye... Hiç korkma, hiç birşeyler olmaz.. ;-))))))
      Muckkkkksssssss....

      Sil
    4. tamamdır o zman öyle başlayalım ilerlemeleri yazıcam , iyi geceler superwomen :)

      Sil
    5. Merhaba
      Cnmsin. Öncelikle bugün çok mutluyum sonunda 500 g. Verdim.kirdim galiba vücut direncini. Okadar ki elime yazdim kilomu. .. yoga da yapamiyordum birkac gündür simdi tekrardan devam..
      Seninle paylasmak istedim en çok sen anlarsın beni...
      Çooook teşekkür ederim. Ne kadar etsem azdır ama TEŞEKKÜRLER😊👍💜💕

      Sil
    6. İşte bu kadar kuzucummmmmm.. ;-))))))))))
      En en ennnnnnn kocamanından öptümmmmmmmmmm.. <3 <3 <3

      Sil
  5. blogunuza bayıdlım..çok tatlısınız :)

    YanıtlaSil

Oleyyyyyy..
En sevdiğim şey yorum almak! Zira, bunlarla besleniyorum! ;-)
Muckkksssss..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...